Creative commons-licenser – hur funkar de?

Denna artikel handlar om Creative commons-licenser som vem som helst kan ange för sina egna bilder eller andra verk, och innebär i grunden att upphovsrättsinnehavaren säger att det är okej för dig att använda materialet så länge som du anger källan på det sätt som hen önskar.

Läs mer om Creative commons på deras svenska webbplats. Filmen här nedanför förklarar också på ett enkelt sätt.

Var letar jag?

Den bästa sidan att utgå från för att hitta bilder, musik och annat som är fritt att använda är Creative Commons egen sökmotor. Genom att ange ett sökord och sedan klicka på den tjänst där man vill söka materialet så exkluderar sökmotorn det mesta som är skyddat. Men var noga med att kolla på den aktuella sidan om de nämner Creative Commons-licensen, eller annan motsvarande licens.