Att gå från blyg till säker

Med vissa saker krävs en viss tillvänjning. Så är det i livets alla skeden och händelser, att vissa företeelser är något svårare att ta sig an i jämförelse med andra. Det här vet vi alla om, och vi hanterar det på bättre eller sämre sätt. Det här är min berättelse om hur jag gick från blyg till dryg, förlåt… säker, menar jag. 

På vårt gymnasiebibliotek, Mediatek Tingsholm, märkte vi för några år sedan att vårt bestånd av böcker kring sex och erotik var alltför fattigt och inte särskilt tilltalande. Det lilla vi hade som vi tyckte var bra talade om hur man kan leva i ett förhållande och hur man skall vara gentemot sin partner, men böckerna blandades på samma hylla som böckerna om perverterade sexuella handlingar, såsom incest och våldtäkt. Föga förvånande var det sällan som någon hittade till de rätta böckerna.

I samma veva fick vi kontakt med två bibliotekarier i Helsingborg som specialiserat sig på just sexhandböcker och erotisk litteratur, böcker som blev granskade och fick en slags ”okej-stämpel”, kan man säga. Vi köpte då in en mindre mängd av böcker, samtidigt som vi flyttade böckerna om incest och liknande till en annan hylla. Vi gjorde en utställning i Mediateket med de nyinköpta böckerna och då blev det fart på utlånandet, i varje fall så länge som vi hade utställningen uppe. Det var till med någon elev som kom och frågade oss vid infodisken om en viss bok var bra eller inte. Det märktes att de vågade fråga, då vi själva stod upp för böckerna och vågade visa upp dem. Vi gömde inte längre materialet utan lade ut det för allmän beskådan. Men jag kan ärligt säga att jag fortfarande var väldigt blyg kring böckerna…

Under åren därefter har vi sett att böckerna använts och flyttats – flitigt – men igen: inga eller väldigt få utlån. Flera av böckerna har blivit sönderlästa och har lappats och lagats ett otal gånger, så nu i höstas bestämde vi oss för att uppdatera innehållet på hyllan med placering Vnd. Igen tog vi kontakt med de som vi nu med kärlek och vördnad kallar för ”sexbibliotekarierna i Helsingborg” som samtidigt var i full fart med att uppdatera den gamla listan. Så nu har vi igen köpt en hel del böcker i området, och dessutom köpt in en del erotiska noveller och annan skönlitteratur.

Bord med böcker om sex och erotik.
Bord med böcker om sex och erotik.

Så här ser nu vårt utställningsbord med sexhandböcker och böcker om erotik ut. Flera av böckerna har lånats ut, så detta är det som just nu finns kvar. Ofta samlas eleverna kring böckerna och diskuterar, och när vi finns i närheten dras ofta vi i Mediateket in i diskussionen. Det blir många frågor om vilken novellsamling som är bäst eller vad jag tycker om böckerna om erotisk massage. Flera frågar vad ordet cunnilingus står för (och de blir sedan mycket genererade när de hör förklaringen…). Men helt klart är det att jag själv har gått från blyg till säker – jag och mina kollegor antog utmaningen och vågade båda köpa in, ställa ut och prata om materialet.

Vad är din utmaning – vad vill du ta steget ut och satsa järnet på?

Som extra läsning: Här har ni listan som jag fick av Karin Malmström i Helsingborg.
Litteraturlista 2016