Källkritik kring konspirationsteorier

Nationelencyklopedin förklarar begreppet konspirationsteori så här: ”icke styrkt föreställning eller teori som söker förklara en viktig historisk, politisk eller social händelse med en bakomliggande hemlig komplott av ett antal makthavare.” Själva begreppet började användas efter Kennedymordet på 1960-talet. Några exempel på konspirationsteorier från modern tid är utsagor om att att det fanns en bomb ombord på Estonia, att prinsessan Dianas död inte var en olycka, att presidenterna Bush och Clinton var fjärrstyrda för att kunna svara på frågor och att månlandningen aldrig har ägt rum. Claes Svahn, författare till en bok om konspirationsteorier, berättade om detta under ett panelsamtal på Källkritikens dag i mars 2017. (Se hans framträdande här )Han menade att anledningen till att människor söker sig till konspirationsteorier är att vi inte litar på det enkla. Vi vill se en plan bakom allt. Konspirationsteorier kan i sin värsta form leda till polarisering mellan människor, politikerförakt och ovilja att rösta. Därför är det viktigt att ta upp dem i skolans diskussioner om källkritik.
På den här sidan finns några exempel på vanliga konspirationsteorier. Längre ner på sidan får du tips på artiklar och böcker i ämnet. Förslagen samlades in av en bibliotekarie på skolbiblistan våren 2016. Du hittar också flera exempel i Wikipedia

Exempel på konspirationsteorier (tips via Skolbiblistan)

  • Kändisars liv och död, t ex att Elvis och Tupac lever, att Paul McCartney dog i bilolycka 1966, men att detta doldes. Läs t ex artikeln Paul is dead i Wikipedia.
  • Chemtrails – Att flygplan skulle ha mystiska ämnen i tankarna som påverkar oss/gör oss till lydiga medborgare/allt möjligt Läs t ex artikeln Chemtrail i Wikipedia
  • Reptilfolk som i hemlighet styr jorden. Läs t ex artikeln hos thewire.com 12 Million Americans Believe Lizard People Run Our Country

Bilderbergsgruppen och andra hemliga sällskap. Läs mer i Wikipedia 
Många är extremt misstänksamma mot fluor. Se artikel Fluor numera klassad som nervgift.
Fler exempel finns listade i Wikipedias artikel Konspirationsteori. Se rubriken Populära konspirationsteorier rör bland annat lite längre ner i artikeln.

Artiklar om konspirationsteorier

Konspirationsteorier: Källkritik, fakta och lögn på Internet (sr.se 2016-05-09)
”Sund skepsis mot makt och auktoritet bor granne med total godtrogenhet mot ANDRA auktoriteter”, menar artikelförfattaren Andreas Ekström.
Några vanliga konspirationsteorier (DN 2014-05-13)
DN presenterar tio vanliga konspirationsteorier, varav ett par visar sig vara sanna.
När konspirationen blev egen teori (Pedagogiska magasinet 2013-04-29)
Intressant artikel om konspirationsteorier (speciellt kring judar, muslimer, 11 september mm) av Gertrud Svensén från Pedagogiska magasinet. Intervju med Jonathan Leman från Expo:s skolverksamhet, Erik Åsard från Uppsala universitet och idéhistoriker Erik Bachner.
Konspirationsteorier sprider sig i USA (Expo 2010-10-02)
En äldre artikel ur tidningen Expo. Kanske kan eleverna undersöka vad som har skrivits senare om dessa teorier och sedan diskutera?

Böcker (tips via Skolbiblistan)

Läs mer på Boktips-sidan.

Länkkoll 2018-02-13/AH

Hämtat med tillstånd från Kolla Källans Wiki, vilken läggs ner i juni 2018.